HISTORIEN BAK HISTORIEN

 

 

Da Kjetil Bang Hansen satset i hundre på ny dramatikk på Oslo Nye teater i årene 1987-2001, var jeg så heldig å få drive fram ulike prosjekter. Under iscenesettelsen av David Mamets "De desperate" eller for filminteresserte bedre kjent som "Glengary Glen Ross" fikk jeg gleden av å jobbe med Espen Skjønberg for første gang. Vi fant en tillitt hos hverandre som gjorde lysten til å jobbe sammen igjen stor. Samtidig hadde Lars Saabye Christensen og jeg startet samarbeidet om et manus basert på "Dracula" og snakket en del sammen om det prosjektet.

 

Så fikk jeg ideen å koble Lars og Espen sammen. Og med Bang Hansens velsignelse spurte jeg Lars om han ville skrive en monolog til Espen. Jeg hadde ikke stilt spørsmålet ferdig en gang før Lars svarte ja. Det rare var at Lars hadde noen historier hjemme allerede som han ville skrive ut. Historien om Arnold blant annet... Og slik hadde det seg at Lars for alvor kom igang med å skrive de historiene som til slutt endte opp med romanen "Halvbroren". Omveien han gjorde ved å skrive "Grand Old Man" til Espen førte til både en fantastisk læretid for meg gjennom å jobbe med Espen, og et stykke som Espen hadde glede av å spille i fire år! Først med premieren på Oslo Nye Teater i mai 2000, og så i regi av POS Theatre Company rundt i hele Norge, fra Den Nationale Scene i Bergen, via små scener på små steder, til Trøndelag Teater,  til vi endte opp på Nationathteatret vinteren 2004.

 

Tusen takk Espen og Lars!

 

Og takk for tillitten Kjetil!

 

Per-Olav

 

 

 

HISTORIEN
Historien om Arnold blir fortalt av karakteren på scenen, Grand Old Man, som gestalets av Espen Skjønberg. Grand Old Man bruker historien om Arnold til å friske opp minnet om sitt eget liv, sin egen barndom, sitt møte med kjærligheten, med sviket, med hatet, med fantasien, med trangsynet og med rollene han selv har spilt. Et liv han har glemt, eller et livsforløp han ikke forstår konsekvensene av. Ved å fortelle Arnolds historie på denne måten binder forfatter Lars Saaby Christensen to fortellergrep. Det ene er fortellingen som en hukommelsesreise for Grand Old Man, en reise i erindringer uten en egentlig begynnelse eller slutt. Det andre er selve historien om Arnold som både har en begynnelse og en slutt.

Grand Old Man kommer inn på scenen. Minnet svikter. Han husker ikke lenger hvorfor han står der. Rommet er fylt av kostymer, rekvisitter og slitt scenografi. En liten grønn ball ligger slengt i et hjørne. Grand Old Man plukker den opp og begynner å fortelle historien om lille Arnold.

Sakte men sikkert tar Grand Old Man tak i flere nedstøvede minner, og leder oss gjennom Arnolds verden. En verden fylt til randen av dramatikk, kjærlighet, lengsel og uro. En verden med kjemper, flyvende djevler, forførende sjokoladepiker, strenge lærere, tapre foreldre, han, vind og latter.

Vinden og latteren vil Arnold samle på.

 

SKUESPILLEREN

ESPEN SKJØNBERG startet karrieren ved Chat Noir og Stavanger Teater i 1945, og var første gang ansatt på Nationaltheatret fra 1946 til 1949. Deretter var han ved Oslo Nye Teater i 17 år, og et par år ved Det Norske Teatret, før han igjen kom til Nationaltheatret i 1968.

Skjønbergs Ibsen-repertoar er stort, og han har blant annet spilt Peer Gynt, Osvald, Hjalmar, Gregers, Tesmann og Brack. Likeledes er han en stor Shakespeare-tolker, og han har blant annet spilt Hamlet, Richard III, Macbeth, Jago og Othello.

Andre viktige roller er Faderen Leonid ndrejevitsj Gajev i KIRSEBÆRHAVEN (1988), James Tyrone i LANG DAGS FERD MOT NATT (1989) og tittelrollen i JEPPE PÅ BJERGET (1992). I PÅKLEDEREN (1993) spilte han vekselvis med Toralv Maurstad påklederen Norman og Sir, og i 1995 spilte han tittelrollen i Lessings NATHAN DEN VISE. I de senere årene på Nationaltheatret har han medvirket i SKAMMEN (1999), PAUL LANGE OG TORA PARSBERG (2000), WOYZECK (2001), MEDEA (2002) og KIRSEBÆRHAVEN (2003). Monologen GRAND OLD MAN (2004) var spesialskrevet for Skjønberg av Lars Saabye Christensen.

Høsten 2005 spilte han sammen med Toralv Maurstad i publikum- og kritikersuksessen VENTE PÅ GODOT, og våren 2009 gjør han sitt eget dypdykk i "HAMLET" på Nationaltheatret.

Espen Skjønberg har dessuten gjestet britiske og amerikanske scener med Ibsen- og Shakespeare-roller, han gjorde for eksempel stor lykke som Shylock i MERCHANT OF VENICE ved Royal Exchange Theatre i 1987. Vi kjenner ham også fra en rekke av Fjernsynsteatrets oppsetninger og flere spillefilmer. Han har blant annet spilt Tander i BLEIKEPLASSEN (1965) og Didrik i MEDMENNESKE (1980). Andre filmer Skjønberg har medvirket i er ARVEN (1976), PAKTEN, SECONDLØITNANTEN og EN HÅNDFULL TID. Espen Skjønberg sto også sentralt i oppbyggingen av Torshovteatret.

Han har fått mange priser og utmerkelser. Vi nevner noen: Kritikerprisen, Ørstaprisen, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, British Theatre Associations Drama Award, Norsk Kulturråds ærespris, Amandapris for beste mannlige skuespiller 1994, Oslo kommunes ærespris, Åmot-statuetten, Amandakomiteens ærespris i 2004 og Heddajuryens ærespris i 2005. Dessuten er han æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.


 

KRITIKKER


MESTERLIG MONOLOG (Aftenposten)

STRÅLENDE FORTELLERTEATER. EN ENERGI OG KRAFT AV SJELDEN STYRKE. ET SUVERENT TAK PÅ PUBLIKUM FRA FØRSTE TIL SISTE ØYEBLIKK (Kulturnytt, NRK)

MESTERMØTE!  DET MÅ BLI BRA NÅR SKJØNBERG, SAABYE CHRISTENSEN OG SØRENSEN SLÅR SEG SAMMEN. (VG)

ESPEN SKJØNBERG HOLDT PUBLIKUM TROLLBUNDET (Nationen)

EN TEATERSYMFONI! TERNINGKAST 6! (Dagsavisen)

GLITRENDE, TERNINGKAST 6! (Drammens Tidende)